На 19 декември 1972 г. командният модул Америка“ на космическия кораб Аполо 17“

...
На 19 декември 1972 г. командният модул Америка“ на космическия кораб Аполо 17“
Коментари Харесай

Синьото топче... Последната засега лунна разходка на човека приключва точно преди 51 г.

На 19 декември 1972 г. командният модул „ Америка “ на космическия кораб „ Аполо 17 “ сполучливо се приводнява в Тихия океан, на към 500 км  южно от островите Самоа, след 12-дневна задача до Луната.

Американският галактически транспортен съд „ Аполо 17 “ е изстрелян към Луната с ракета-носител „ Сатурн 5 “ на 7 декември 1972 година с екипаж Юджийн Сърнън - пълководец, Роналд Евънс - пилот на командния модул, и Харисън Шмит - пилот на лунния модул и първият и единствен учен геолог, стъпвал на лунната повърхнина.

Днес напомня архивите си от това време:

Агенцията оповестява в бюлетина „ Международна информация “ на 19 декември 1972 година за сполучливо приключилата задача на „ Аполо 17 “:

Полетът на „ Аполо 17 “

Ню Йорк, 19 декември 1972 година /БТА/ Космическият транспортен съд „ Аполо 17 “ продължава полета си към Земята. Астронавтите Сърнън, Евънс и Шмит към този момент са изпълнили всички по-важни опити, планувани в програмата на полета. Снощи бе осъществена конференция с екипажа на „ Аполо 17 “. Въпросите, задавани от публицистите, били излъчени на космонавтите чрез един от ръководителите на полета, намиращ се в Командния център в Хюстън. Повечето въпроси били отправени към геолога на „ Аполо 17 “ Харисън Шмит. Шмит съобщил, че по време на преходите по повърхността на Луната той и Сърнън съумели да открият най-старите скални формирания, на които са се натъквали до момента американски космонавти, посетили Луната.

Днес е последният ден от полета на " Аполо 17 “. В 19,11 часа по Гринуич командната кабина " Америка “ би трябвало да навлезе в горните пластове на земната атмосфера. Приводняването в Тихия океан би трябвало да стане в 19,24 часа по Гринуич. 

***

Успешно приключи полетът на „ Аполо 17 “

Ню Йорк, 19 декември 1972 година  /БТА/ Днес приключи полетът на американския галактически транспортен съд „ Аполо 17 “ с астронавтите Сърнън, Шмит и Евънс. В 21,25 часа българско време кабината „ Америка “ се приводни в Тихия океан на към 800 километра югоизточно от островите Самоа, където към този момент го очакваше самолетоносачът „ Тикондерога “, няколко самолети, хеликоптери и леководолази.

Съгласно плануванаъа стратегия през днешния ден астронавтите си почиваха и се подготвяха за приключването на полета. В 20,56 часа българско време командната кабина се отдели от двигателния блок и 15 минути по-късно навлезе в горните пластове на земната атмосфера, което беше последният рисков миг от полета.

По време на своя 75-часов престой на лунната повърхнина Сърнън и Шмит направиха три седемчасови прехода на лунната повърхнина, направиха редица научни опити и събраха скъпи скални мостри. През това време Евънс, който обикаляше в орбита към Луната на командната кабина, също извърши редица опити и наблюдения. Още занапред учените експерти от Космическия център в Хюстън правят оценка високо резултатите от полета и считат, че науката ще се обогати с нови данни за естествения сателит на Земята.


***

След приводняването  на „ Аполо 17 ”

Ню Йорк, 20 декември 1972 година /БТА/ Както към този момент беше обявено нощес в 21,25 ч. българско време кабината „ Америка ” на американския галактически транспортен съд „ Аполо 17 ” сполучливо се приводни в Тихия океан, на към 500 км  южно от островите Самоа. Водолазите помогнаха на астронавтите Юджин Сърнън, Роналд Евънс и Харисън Шмит да излязат от кабината. С  хеликоптери астронавтите бяха закарани на борда на самолетоносача „ Тикондерога ”, откъдето със аероплан би трябвало да отлетят за военновъздушната база „ Елингтън “, покрай Космическия център в Хюстън. Астронавтите са здрави и бодри. Полетът на " Аполо 17 ” приключи. С него завърши и американската галактическа стратегия „ Аполо ” за проучване на естествения сателит на Земята.

Американският галактически транспортен съд " Аполо 17 “ е изстрелян с ракета-носител " Сатурн 5 “ към Луната на 7 декември 1972 година Екипажът на " Аполо 17 “ прави една от най-известните фотоси на Земята, наречена синьото топче. Тя е направена от разстояние 45 000 км и е една от дребното, показващи планетата Земя изцяло осветена, защото астронавтите са я създали, когато Слънцето е било зад тях.

Българска телеграфна агенция оповестява в бюлетина „ Международна информация “ за началото на задачата:

„ Аполо 17 ” в полет към Луната

Ню Йорк, 7 декември 1972 година  /Кор. на БТА/ Тази заран в 7,33 часа българско време благодарение на ракета-носител „ Сатурн 5 ” от Космическия център Кейп Кенеди бе изстрелян към Луната американският галактически транспортен съд „ Аполо 17 ”. Корабът бе изстрелян с 2,40 часа забавяне. Първоначално стартът бе избран за 4,53 часа българско време, само че единствено 30 секунди преди излитането бе открита техническа нередовност. Бил развален електронният апарат, който следи налягането на течния О2 в резервоарите на третата степен на ракетата.

В 7,45 часа българско време -12 минути след старта - „ Аполо 17 ” навлезе в околоземна орбита на височина 173 км.

На борда на кораба се намират астронавтите Юджийн Сърнън - пълководец на полета, Роналд Евънс- пълководец на лунната кабина, и Харисън Шмит - геолог. Шестият полет до Луната от серията „ Аполо ”- последният от цялата стратегия, за която в продължение на 15 години са изразходвани 25 милиарда $ - би трябвало да продължи 12 дни, 16 часа и 31 минути.

Програмата за полета планува „ Аполо 17 ” да стигне Луната в неделя -10 декември, и в продължение на 4 дни - от понеделник до четвъртък (11-14 декември) астронавтите Евънс и Шмит да подхващат три седемчасови обиколки на лунната повърхнина благодарение на луноход, да извършат редица научни опити и наблюдения в североизточната част на лунния диск, да осъществят научна стратегия, включваща 10 опита. Между тях са опитът да се изследва благодарение на лазерна сонда структурата на лунните скали и минерали в дълбочина под лунната повърхнина. В региона на кацането на лунната кабина ще бъде инсталирана и оставена да работи сложна научна станция. За първи път на лунната повърхнина ще стъпи експерт геолог.

На борда на галактическия транспортен съд се намират сложени в специфичен резервоар пет пустинни мишки от Калифорния, които ще бъдат обект на наблюдаване за въздействието на галактическите предавания върху тяхното зрение и нервни кафези.

Предвижда се „ Аполо 17 ” да стартира своя противоположен път към Земята на 16 декември в събота. Командната кабина на кораба би трябвало да се приводни в Тихия океан в региона на Паго Паго, островите Самоа, във вторник, 19 декември.

След като „ Аполо 17 “ се прилунява на 11 декември 1972 година, астронавтите прекарват там съвсем 75 часа, от които 22 часа и 4 минути са отвън спускаемия модул на лунната повърхнина, като в границите на три галактически разходки те изминават с лунния модул 30,5 км и събират 110,4 кг материал от повърхността на Луната - почвени и скални проби.

Българска телеграфна агенция оповестява:

Експедицията „ Аполо 17 ”

Ню Йорк, 12 декември 1972 година  /БТА/ Нощес 02,05 часа българско време Юджийн Сърнън слязъл от лунната кабина „ Чалънджър ” и стъпил на лунната повърхнина, следван от Харисън Шмит. Те създали първата си разходка към кабината в чудесно въодушевление. През това време третият член на екипажа на галактическия транспортен съд „ Аполо 17 ” Евънс, който остана на кораба, съобщил в Космическия център в Хюстън, че е забелязал за повторно дребна светлинка да минава по тъмния лунен небосвод. Двадесет и четири часа  преди това Шмит следил същото извънредно събитие от люковете на кораба.

***

Втората лунна разходка на Сърнън и Шмит

Хюстън, 13 декември 1972 година /АФП, Ройтер/ В 01,40 часа българско време инсталираната на лунохода телевизионна камера беше включена още веднъж. Качествата на цветната картина са изключителни. Сиво-белият планински пейзаж в дъното се откроява ясно на черния небосвод. Лунната кабина искри на слънцето със златисто-оранжев искра. На напред във времето се виждат двамата астронавти, които се открояват толкоз ясно, че съвсем могат да се прочетат надписите по костюмите им. Когато се обръщат с лице към камерата, в транспарантната предница на шлемовете им се отразява целият лунен пейзаж. След това Сърнън и Шмит се качват на джипа и се насочат към Южният масив, ситуиран на към 7 километра от лунната кабина. Камерата е изключена по време на пътуването. Когато идват в подножието на Южния масив, двамата астронавти стартират да събират скални мостри и ги разказват. Операторът, който управлява придвижванията на камерата от Хюстън, я насочва към Земята. Гледката е изключителна: Бялата земя, с формата на портокалово резенче, свети в далечината, обхваната от едно безусловно черно небе, до момента в който на напред във времето се простира сиво-бялата лунна повърхнина.

Геологът Шмит пада няколко пъти по време на експедицията. След като от Космическия център в Хюстън шеговито го окачествяват и като добър танцьор, той с лекост прави една танцова стъпка, като подвига високо единия си крайник.

От Хюстън подканват двамата астронавти да побързат. Ако по някакви аргументи джипът откаже да се движи, кислородът, с който разполагат, няма да им стигне да се върнат пешком до „ Чалънджър ”. Но Сърнън и Шмит са толкоз погълнати от непредвидената находка - оранжевата почва, наподобяваща окислена пустинна пръст, че съвсем отхвърлят да се подчинят на нареждането от Хюстън. Камерата се насочва още един път към Земята, синкаво-блестяща на черния небесен декор. Най-после Сърнън и Шмит се качват на джипа и потеглят назад към „ Чалънджър ”.

***

Продължава полетът на „ Аполо 17 ”

Ню Йорк, 15 декември 1972 година  /БТА/ Рано тази заран в 00,55 часа българско време лунната кабина „ Чалънджър ” с космонавтите Сърнън и Шмит на борда се отделила от лунната повърхнина. По време на своя 75-часов престой на Луната американските астронавти събрали 110 кг скални мостри и направили 12 научни опита, за събиране на научни данни, свързани с произхода и еволюцията на естествения сателит на Земята.

На 17 декември 1972 година галактическият транспортен съд " Аполо 17 " се насочва назад към Земята.

„ Аполо 17 ” се връща към Земята

Ню Йорк, 17 декември 1972 г./БТА/ Космическият транспортен съд „ Аполо 17 ” с космонавтите Юджин Сърнън, Харисън Шмит и Роналд Евънс към този момент пое противоположния път към Земята.
След като през изтеклата нощ завършиха научните наблюдения и фотографирането на лунната повърхнина, тази заран в 01,35 часа българско време екипажът включи мотора на командната кабина „ Америка ” и изведе кораба от селеноцентрична орбита на трасето „ Луна-Земя ”.

Обратният път към Земята ще трае почти 68 часа. Командната кабина на „ Аполо-17 ” по стратегия би трябвало да се приводни късно вечерта на 19 декември в южния регион на Тихия океан.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР